Formule 1 • MOTO GP

Pata Yamaha Ten Kate Racing eindigt Race 2 met beide rijders in top 7 op Donington Park

Uitgegeven door HJ van Keulen • 14 juli 2024 21:44

Pata Yamaha Ten Kate Racing wist goede punten te scoren in Donington. Stefano Manzi werd zondagmiddag vierde in de tweede World Supersport race op Donington Park. De Italiaan behaalde het maximale resultaat in een ingekorte race achter drie Next Generation Supersport motoren. Glenn van Straalen, die in Assen nog won, sloot een sterke race af met de zevende plaats.

Pata Yamaha Ten Kate Racing eindigt Race 2 met beide rijders in top 7 op Donington Park

Nadat Manzi zaterdagmiddag op het podium eindigde en Van Straalen dichtbij de top tien kwam ondanks dat hij in de beginfase nog buiten de top twintig reed werd er reikhalzend uitgekeken naar de tweede World Supersport race op Donington Park. Er werd echter al na twee ronden een rode vlag gezwaaid vanwege een hevige crash waardoor de race uiteindelijk over een gereduceerde afstand van twaalf ronden werd verreden.

Manzi schoof vanaf de vijfde plaats op de grid al gauw op naar de vierde plaats en deed zijn uiterste best om de aansluiting bij de top drie te behouden. In de tweede helft van de race moest de Italiaan deze drie Next Generation motoren laten gaan waardoor een vierde plaats het maximaal haalbare resultaat bleek. Met een totaal van 147 punten staat Manzi derde in het kampioenschap en bedraagt de achterstand op de leider 39 punten.

Van Straalen ging onderuit in het eerste gedeelte van de race maar gelukkig was de schade beperkt en kon hij zelf terugrijden naar de pitbox. In de herstart verloor hij een paar posities maar kwam vervolgens sterk naar voren. Het leek erop dat de Nederlander als achtste zou finishen maar in de laatste bocht wist hij nog één plaats goed te maken waardoor hij als zevende over de streep kwam. Het is zijn beste resultaat van het seizoen op een droge baan en met 67 punten staat Van Straalen nu achtste in het kampioenschap.

Stefano Manzi – P4: “Dit was niet de race waar ik op gehoopt had. Ik had een goede start in de eerste race maar toen kregen we een rode vlag. We wisselden naar de SCX-achterband voor de herstart, wat de juiste keuze was, maar helaas waren we niet in staat om voor het podium te vechten. Ik ben niet blij met deze vierde positie maar ik denk dat dit het beste was wat we vandaag konden doen.”

Glenn van Straalen – P7: “In het begin van de race zat ik in een gevecht en daardoor verloor ik de aansluiting met de groep voor me. Er viel al gauw een vrij groot gat dat ik probeerde dicht te rijden maar vervolgens ging ik onderuit in bocht 11 over iets wat daar nog lag van een eerdere crash. Toen ik weer opstapte werd de rode vlag gezwaaid waardoor ik meteen de pits in kon gaan, daar had ik wel een beetje geluk mee. Vervolgens kon ik met een nieuw setje banden een goede race rijden met een sterk tempo. We hebben laten zien waar we horen te staan en wat we kunnen dus daar ben ik heel blij mee.”

Pata Yamaha Ten Kate Racing eindigt Race 2 met beide rijders in top 7 op Donington Park

Kervin Bos – Pata Yamaha Ten Kate Racing teammanager: “Het was een hectische tweede race. Stefano en Glenn hadden beiden voor de hardere achterband gekozen en dat zou zich aan het einde van de race uitbetalen. Ze waren allebei goed gestart dus het zag er positief uit, helaas werd in de tweede ronde de rode vlag gezwaaid en zijn we met beide coureurs geswitcht naar de zachte achterband. Over de verkorte afstand wisten we al dat het een moeilijk verhaal zou worden voor ons, wij beschikken nou eenmaal niet over de hoeveelheid koppel die de Next Generation motoren wel hebben.

Ondanks dat heeft Stefano alles gegeven door als vierde te eindigen. Dat is natuurlijk niet het resultaat waar we op hopen met hem maar het was absoluut het maximaal haalbare. Hij heeft een hele volwassen wedstrijd gereden en liet zich niet gek maken.

Glenn heeft ook een hele sterke wedstrijd gereden en daar ben ik heel trots op. Hij was strijdbaar en de lichtpuntjes worden steeds groter, dat is mooi om te zien. We hebben het weekend hiermee positief afgesloten en het geeft vertrouwen voor het raceweekend in Most waar we over een paar dagen alweer in actie komen.”

Aankomend weekend, van 19 t/m 21 juli, wordt de volgende ronde van het FIM Supersport World Championship verreden op het Autodrom Most in Tsjechië.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS