Formule 1 • MOTO GP

Razendsnelle Collin Veijer gaat onderuit in leidende positie: "Ik heb geen idee waarom ik de voorkant verloor"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 juli 2024 17:29

Een fout van poleman Collin Veijer heeft de gehoopte thuisoverwinning voor het Duitse LIQUI MOLY Husqvarna Intact GP Moto3-team verhinderd. De 19-jarige Nederlander kwam in de tweede ronde van de race aan de leiding rijdend ten val.

Collin Veijer

Soms liggen vreugde en verdriet heel dicht bij elkaar. Voor een bijna uitverkochte Sachsenring nam Collin Veijer na de start van de Moto3-race vanaf pole de leiding en dook dapper als leider de eerste bocht in vervolgens de eerste ronde op het 3,67 km lange traditionele circuit het veld aan te voeren.

De race van de 19-jarige coureur begon onder luid gejuich maar eindigde helaas anders dan hij had gehoopt. In zijn tweede ronde stuurde de Nederlander de verraderlijke bocht 11 in, ook wel bekend als de Ralf Waldmann-bocht, en verloor de voorkant van zijn snelle Husqvarna terwijl hij aan de leiding lag. Ontzetting op de gezichten van de fans en zijn team. Het thuispodium, waarvan hij dacht dat het veilig was, werd bedolven onder het grind van een bocht die absoluut geen fouten toestaat, omdat het de eerste bocht naar rechts is na een eindeloos lange passage naar links. Dit maakt de banden extreem gevoelig door de temperatuurdaling aan de rechterzijde van de band. Veijer tilde dapper zijn zichtbaar gehavende machine op en vocht. Hij vocht tot het bittere einde – voor zijn eer, de fans en zijn team, dat dit weekend zo onvermoeibaar voor succes had gewerkt. De crash deed niets af aan het tempo van de jongeling en hij slaagde er zelfs in om weer gevaarlijk dicht bij de punten te komen. Op de achttiende plaats werd Veijer door de Duitse fans onthaald als een winnaar, wat de teleurstelling van de crash enigszins verzachtte.

Collin Veijer, P18 – (+39.387) 2024 Moto3 World Championship – P4 – 115 punten: “Ik voelde me goed, maar het was jammer om te crashen. Ik ging de bocht in en ik heb geen idee waarom ik de voorkant verloor. Ik denk dat het gewoon de koudere kant van de band was. Ik kon de race uitrijden met een flink beschadigde motor, dus we hebben geprobeerd er alles uit te halen wat erin zat. Zolang het team blij is, ben ik het ook, maar ik wil toch sorry tegen ze zeggen. Dit was niet de slimste race, maar laten we kijken wat we na de zomerstop kunnen doen.”

Veijer en zijn LIQUI MOLY Husqvarna Intact GP Moto3 team gaan de zomerstop in met grote dankbaarheid voor de onvergelijkbare steun van de fans, waarvan ze nog sterker willen terugkomen tijdens de Grand Prix van Silverstone die van 2 tot en met 4 augustus op de kalender staat.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS