Formule 1

De 'extreme bezorgdheid' van Andrea Stella over spanning rond teamorders Lando Norris

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 juli 2024 05:30

McLaren-teambaas Andrea Stella had er het volste vertrouwen in dat Lando Norris een teamspeler is, ook toen de Britse coureur de leiding behield voor zijn teamgenoot Oscar Piastri.

Andrea Stella McLaren F1


Norris profiteerde van een undercut bij de laatste stops en liet zijn McLaren-team zweten tot ronde 68 voordat hij de leiding overgaf aan teamgenoot Oscar Piastri. Dit nadat zijn race-engineer herhaaldelijk had verzocht om van positie te wisselen.

Norris gaf de leiding over met nog drie ronden te gaan, maar zijn gehoorzaamheid voorkwam spanningen na de race en het team kon zijn eerste 1-2 finish in drie jaar vieren. Na de race zei McLaren-teambaas Andrea Stella tegen de media dat hij er nooit aan getwijfeld had dat Norris zijn positie zou afstaan aan Piastri - een standpunt dat ondersteund werd door het feit dat de Spanjaard niet naar de radio ging om Norris zelf aan te spreken.

"Ik ken Lando goed genoeg”, zei hij toen hem werd gevraagd naar het scenario waarin Norris de leiding zou behouden om bij het vallen van de finishvlag de overwinning te pakken - een positie die hem in de kaart zou spelen in het coureurskampioenschap, omdat Norris Max Verstappen wil inhalen.

"Ik weet dat als je een coureur hebt en met een coureur te maken hebt, je soms moet communiceren met alle kanten die in de coureur zitten. Maar ik weet goed genoeg dat we in Lando de coureur en de teamspeler hebben. Deze twee elementen kwamen vandaag perfect samen om te doen wat juist was voor het team, voor Oscar en voor Lando. Vanuit dit oogpunt zijn we erg blij, want geen enkele coureur is van nature zo iemand die zou zeggen: 'Oké, wanneer gaan we dat dan doen?"

"Ze hopen altijd - ze rijden op P1 in een Formule 1 Grand Prix, en ze hopen van: 'Oh, misschien laat het team me het halen'. Maar we waren voor de race al heel duidelijk. Dit is een situatie die bewijst, die opnieuw laat zien wat het betekent om deel uit te maken van het McLaren Formule 1-team. Dit zijn de waarden - soms botsen ze met de instincten van een coureur. Maar de waarden, de cultuur en het goede voor het team blijven altijd het belangrijkste."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS