Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

FOTO'S: Volledig nieuwe Ford Mustang GT3 en GT4 racewagens op Daytona

Uitgegeven door HJ van Keulen • 20 januari 2024 19:01

DAYTONA BEACH, Florida - Ford Mustang, de iconische sportwagen die het segment van de pony cars heeft gecreëerd, leidt Ford's terugkeer naar de wereldwijde sportwagenracerij tijdens de Rolex 24 at Daytona als Ford Performance zijn raceseizoen 2024 aftrapt.

Ford Mustang GT3 en GT4 racewagens op Daytona

De Mustang zal deelnemen aan meerdere races tijdens het legendarische endurance-evenement, met Mustang GT3-raceauto's in de GTD Pro- en GTD-klassen van de Rolex 24 at Daytona en Mustang GT4 in zowel de IMSA Michelin Pilot Challenge als de IMSA VP Racing Sports Car Challenge.

Alle auto's zijn ontwikkeld als onderdeel van een gezamenlijk programma van Ford Performance en Multimatic Motorsports, dat al jaren samenwerkt met Ford. "We zijn klaar om de Ford Mustang GT3 en GT4 te introduceren in een spannende tijd voor de sport", zegt Mark Rushbrook, Global Director van Ford Performance Motorsports. "Daytona International Speedway is in onze geschiedenis het toneel geweest van vele opmerkelijke momenten en we kunnen niet wachten om terug te keren naar IMSA."

Ford Mustang GT3 en GT4 racewagens op Daytona

In GTD Pro sturen Ford en Multimatic een GT3-team met twee auto's en fabrieksondersteuning. Coureurs Chris Mies, Mike Rockenfeller en Harry Tincknell rijden in de Mustang No. 64, terwijl Le Mans-winnaars Joey Hand en Dirk Müller samen met Frédéric Vervisch racen in No. 65. De nummers van beide fabrieksauto's zijn een eerbetoon aan de 60e verjaardag van Ford Mustang.

"De eerste race voor een nieuwe auto is altijd de meest uitdagende", zegt Larry Holt, Executive Vice President van Multimatic Special Vehicle Operations. "Daytona is het hoogtepunt van twee jaar intensief werk door Multimatic, Ford en M-Sport, waarbij kosten noch moeite zijn gespaard om een auto te maken die de legendarische wedstrijd twee keer rond de klok aankan. We zijn er klaar voor!"

Ford Mustang GT3 en GT4 racewagens op Daytona

Mustang GT3-klant Proton Competition neemt met zijn GT3 deel aan de GTD-klasse. Dennis Olsen, Corey Lewis, Ryan Hardwick en Giammarco Levorato besturen de auto met nummer 55.

Op Daytona zullen twee klantenteams de gloednieuwe Mustang GT4 introduceren in de IMSA Michelin Pilot Challenge Series en de IMSA VP Racing Sports Car Challenge.

Ford Mustang GT3 en GT4 racewagens op Daytona

KohR Motorsports ziet Luca Mars en Bob Michaelian terugkeren in de Mustang GT4 No. 59. Mars neemt tegelijkertijd deel aan de VP Racing Sports Car Challenge. McCumbee McAleer Racing viert ook het spannende volgende hoofdstuk van de Mustang en verwelkomt de No. 13 van Chad McCumbee en Jenson Altzman terug in de Michelin Pilot Challenge.

Ford Mustang GT3 en GT4 racewagens op Daytona

De Rolex 24 at Daytona is het toneel geweest van meerdere racesuccessen voor Ford Motor Company, van de eerste overwinning in 1966 tot de meest recente overwinning van Ford: een klasseoverwinning voor de Ford GTLM in 2017.

De 24 uur van Daytona beginnen op zaterdag 27 januari.

Citaten van Ford fabrieksrijders:


Harry Tincknell #64
"Het is tijd om te racen! Sinds de onthulling van de Mustang GT3 hebben we een ongelooflijk rigoureus testprogramma doorlopen, waarbij we de auto bij elke test continu hebben geoptimaliseerd. We hebben een enorme hoeveelheid kennis verzameld en ik denk dat we nu in een goede positie zitten. Veel verschillende coureurs hebben de auto getest, op verschillende circuits, met verschillende banden en de feedback was overweldigend positief. Alle kleine dingen die we moesten optimaliseren of verbeteren zitten nu in de auto voor Daytona, dus we zijn er helemaal klaar voor."

"Het feit dat we niet alleen een auto ontwikkelen voor het fabrieksteam, maar ook voor de klantenteams wereldwijd, is heel bijzonder. We richten ons niet alleen op wat wij willen, maar ook op wat de klanten nodig hebben. De Mustang zal rijden in de kou en de regen op Brands Hatch, in de hitte van Bahrein en overal daartussenin. Ik vind het erg leuk om deel uit te maken van het ontwikkelingsproces en het is geweldig om te zien dat Ford echt enthousiast is over dit programma. Het is een voorrecht om met de Mustang, het kloppend hart van Ford, te mogen racen."

Ford Mustang GT3 en GT4 racewagens op Daytona

Mike Rockenfeller #64
"We zijn er klaar voor om Ford te vertegenwoordigen met de nieuwe Mustang GT3. Je voelt echt de energie in dit programma en ik vind het geweldig om er deel van uit te maken. De volgende grote stap voor ons is de Roar en dan gaan we meteen door naar de Rolex 24, onze eerste race. Het is een zware 24-uursrace en de uitdaging is nog groter als je een nieuwe auto hebt. Dat gezegd hebbende, ben ik onder de indruk van hoe betrouwbaar de auto tijdens het testen heeft gereden en we zijn er erg blij mee. Ik geniet echt van de samenwerking met het team, dat superprofessioneel is, en ik leer ook mijn teamgenoot (Tincknell) kennen."

"Er rust veel hoop op onze schouders voor Daytona, maar we worden met elke sessie sterker. Daytona is een grote race waar soms kleine dingen je kunnen bijten, maar we zijn klaar voor de uitdaging."

Christopher Mies #64
"Ik kijk er echt naar uit om ons nieuwe partnerschap te beginnen met onze eerste race samen, vooral omdat het op Daytona is. Het is een speciale plek en ik kom er graag terug. We hebben er uitgebreid getest en de auto was geweldig. Ik kan dan ook niet wachten om het tegen de concurrentie op te nemen. Het team is erg gastvrij en ik kijk ernaar uit om aan ons nieuwe avontuur te beginnen."

Joey Hand #65
"Bij elk nieuw programma gaat het er altijd om de afstand te overbruggen, vooral als je begint met een 24-uursrace op Daytona. We hebben twee heel goed rijdende auto's gehad tijdens de tests in het voorseizoen en dat is heel belangrijk. We hebben nu een gevoel bij de auto; wat de banden doen tijdens lange stints, hoe de brandstofbelasting reageert tijdens lange stints enzovoort."

"Daytona is een speciale race. Vanaf het moment dat je binnenkomt voor de test, zijn er reuzenradjes, corn dogs en een heleboel mensen die kamperen. Mensen komen overal vandaan om naar deze grote race te kijken en dat maakt ons echt enthousiast. Het feit dat mensen naar ons komen kijken is een van de coolste dingen aan coureur zijn. Dit jaar is het voor ons een hele eer om de Mustang GT3 mee te nemen. Iedereen heeft hem op sociale media gezien, maar in het echt is de auto iets anders - hij ziet er goed uit, hij klinkt goed, het is het volledige pakket."

Ford Mustang GT3 en GT4 racewagens op Daytona

"Het is geweldig dat we de continuïteit hebben van Dirk en mijzelf als teamgenoten en het team van Ford tot Multimatic, maar wat dit echt speciaal maakt, is de Mustang zelf. We nemen een auto mee naar de race waar zoveel mensen regelmatig mee rijden. Het zal mensen aanspreken, omdat zoveel mensen kunnen zeggen: "Ik rijd in een Mustang. Ik steun de Mustang. Of die mensen ons nu online, op televisie of bij de races volgen, we weten dat ze ons steunen en dat geeft ons zoveel motivatie om te slagen. Dit is nog maar het begin en we kunnen niet wachten om te beginnen."

Dirk Müller # 65
"Het is geweldig om terug te zijn! Ik heb er echt zin in om terug te zijn op het circuit met Joey, Ford en Multimatic. Naarmate de race dichterbij komt, zullen we zien hoe alles is ingeregeld. Zodra de vlag zwaait, is het tijd om te gaan en we zijn hier om te winnen. We weten dat onze concurrenten sterk zijn en we onderschatten ze zeker niet. Het wordt een zwaar kampioenschap, maar we zijn hier om races te winnen en de titel binnen te slepen. Ik denk dat we alle ingrediënten hebben om dat te doen."

"Endurance races zijn zo moeilijk om te winnen. Het is niet meer zoals vroeger, waar je de auto mee naar huis kunt nemen en een podium kunt halen. Nu is het een sprintrace van het begin tot het einde. Mensen zeggen 'blijf gewoon in de hoofdronde en het komt allemaal aan op de laatste drie uur', maar het is een grote inspanning om in de hoofdronde te blijven, je positie te behouden of de leiding te nemen in dit veld. Joey en ik hebben altijd gezegd, zelfs toen we Le Mans wonnen, dat we de race van voren willen controleren. Die mentaliteit is nog crucialer op Daytona, met zoveel auto's, snelheidsverschillen en een lange nacht. Je weet nooit wat deze race je te wachten staat. Het jaar dat we met de Ford GT wonnen, hadden we veel regen. Het was heel lastig om op de baan te blijven en geen fouten te maken. Dat is de sleutel, een foutloze run. We hebben slimme koppen om ons heen van Ford Performance en Multimatic Motorsports. We hebben alle ingrediënten om een goede show neer te zetten!"

Frédéric Vervisch #65
"Ik ben erg trots dat ik als Ford-fabriekscoureur op Daytona mag racen. Het is echt een eer om met zo'n iconische Amerikaanse auto te racen op een iconisch Amerikaans circuit. In 2019 reed ik deze race en eindigde ik als derde, dus ik kijk ernaar uit om er weer te rijden. Alles is nieuw en spannend, met een geweldig team en geweldige teamgenoten. Op Daytona kan alles gebeuren, dus we zullen elke ronde hard pushen en hopen op een topresultaat."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS