Formule 1

Felipe Massa 2008-zaak in twijfel getrokken: "Hoe zit het met Abu Dhabi 2021? Hoe ver wil je in het verleden kijken?"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 september 2023 12:58

SINGAPORE - Le Mans-categoriewinnaar Richard Bradley gelooft dat er ‘absoluut geen manier’ is om de uitslag van een kampioenschap te veranderen ten gunste van Felipe Massa, vanwege de ‘onduidelijkheden’ rond de zaak.

#F1Felipe Massa F1


Massa spant een rechtszaak aan tegen de FIA en FOM om de uitslag van het wereldkampioenschap van 2008 aan te vechten na uitspraken van ex-F1 baas Bernie Ecclestone die beweerde dat de Braziliaan dat jaar ‘bedrogen’ werd met de titel in de nasleep van het beruchte Crashgate-schandaal in Singapore.

Ecclestone heeft sindsdien beweerd dat hij zich niet kan herinneren dat hij het interview in kwestie aan een Duitse website heeft gegeven, maar Massa en zijn advocaten hebben een Letter Before Claim ingediend, waarmee ze de sport en het bestuursorgaan voor de rechter kunnen slepen over de uitkomst van het seizoen 2008.

Bradley, voormalig inwoner van Singapore en LMP2-winnaar van de 24 uur van Le Mans in 2015, is sceptisch over Massa's kansen om de uitkomst van de wereldtitel ongedaan te maken. Zijn advocaten hebben beweerd dat ze ‘de trofee mee naar huis willen nemen’ als uitkomst van de zaak.

Bradley denkt echter dat als er een precedent wordt geschapen, er in de toekomst meer zaken kunnen worden aangespannen - met het einde van het seizoen 2021 als beroemd voorbeeld.

Hij zei verder dat het onderliggende punt van Massa's claim ‘heel erg goed’ is, omdat hij een pitstop moest maken na de crash van Nelson Piquet Jr. waarbij hij wegreed met zijn brandstofslang er nog aan bij Ferrari, maar de fall-out van het schandaal heeft toch een ‘zure smaak’ achtergelaten in de aanloop naar de terugkeer van de Formule 1 in Singapore dit weekend.

"Ik heb me nog niet echt verdiept in de details, want er is geen manier waarop je een kampioenschapresultaat zou kunnen veranderen op basis hiervan. Er zijn zoveel onbekende factoren", vertelde Bradley in de laatste aflevering van de On Track GP Podcast. "Laten we het dan over alle andere kwesties hebben. Hoe zit het met Abu Dhabi 2021? Hoe ver wil je in het verleden kijken? Het probleem is dat je dan moet zeggen: 'Oké, hoe weten we dat Felipe geen technisch probleem zou hebben gehad of later in de race zou zijn gecrasht?'"

"Dat is een heel, heel goed punt. Als dat incident niet had plaatsgevonden, had hij geen pitstop gemaakt en was dat akkefietje met de brandstofslang niet gebeurd. Maar de realiteit is dat dat wél is gebeurd. Andere teams maakten die fout niet, zij maakten die fout. Zo simpel is het.”

"Het is een interessante kwestie, maar ook één van de drama's die we niet echt graag hebben in Singapore. Formule 1 is wreed, zoals we in de loop der jaren al heel vaak hebben gezien. Normaal gesproken gaan mensen dan tot het uiterste, maar vals spelen als dit laat natuurlijk wel een heel zure smaak achter."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS