Formule 1

Pierre Wache van Red Bull: “We winnen samen en we verliezen samen, dat is iets dat je nergens anders zult vinden"

Uitgegeven door Peter Vader • 3 augustus 2024 08:01

Red Bull gaat door een bijzondere periode. Op het technische vlak heeft de RB20 zijn voorsprong verloren en organisatorisch is het team uit Milton Keynes aan het veranderen. De vaste waarden verdwijnen, oftewel oudgedienden verlaten de onderneming en gaan elders aan de slag. Het blijft de vraag of dit nadelig is voor Red Bull, of dat het een normale evolutie is. Mensen komen en gaan altijd bij ondernemingen. Na het sensationele afscheid van Adrian Newey, verrassend aangekondigd afgelopen mei, was een paar dagen geleden ook Jonathan Wheatley aan de beurt. De Brit die na achttien seizoenen de operationele en sportieve zaken onder zijn verantwoording nam, zal ook afscheid gaan nemen van het Anglo -Oostenrijkse team. Hij stapt aan het einde van het seizoen 2024 over naar Audi als nieuwe teambaas. Opvallend was de reactie van Christian Horner, die niet erg onder de indruk lijkt te zijn. Zijn reactie was dat hij hiermee zijn kans wilde grijpen om nieuwe mensen intern te stimuleren in plaats van elders op de markt van F1-technici te gaan shoppen. In deze situatie komt Pierre Wachè bovendrijven als degene die aan de technische touwtjes gaat trekken, nu Adrian Newey er niet meer is.

Pierre_Wache_F1_Red_BullPierre Wache: “We winnen samen en we verliezen samen, dat is iets dat je nergens anders zult vinden"

Het collectief maakt het verschil
“Het is een uitdaging voor het bedrijf en het is jammer dat hij vertrekt. Maar op een gegeven moment gaan we samen verder. Wat je van buitenaf ziet is één aspect, maar van onze kant weten we al wanneer mensen het team verlaten. Wij hebben ons al georganiseerd. Wij zouden liever hebben dat hij bij ons blijft, maar dat is niet het geval. Zo denken wij niet. Laten we eens kijken wat u voor uzelf kunt doen en hoe u zich kunt verbeteren. Als we zwakke punten zien, proberen we te verbeteren en dit is onze manier van werken. We concentreren ons op wat we het beste kunnen doen", aldus Pierre Wachè, die benadrukte dat het collectief is wat het verschil maakt en wat het verschil ook in de afgelopen seizoenen heeft gemaakt: “We hebben meer dan 300 ingenieurs om onze auto sneller te ontwikkelen en te maken. Adrian speelde een belangrijke rol, maar ik denk dat het belangrijk is dat ieder individu zijn best doet.

Jonathan_Wheatley_bron_Red_Bull_Content_Pool
Na achttien jaar trouwe dienst, verlaat ook Jonathan Wheatley Red Bull, Christian Horner lijkt niet erg onder de indruk

Namen noemen
Wat de media betreft: ik werk niet in de eerste plaats om een ster te worden of zoiets, maar omdat ik het leuk vind wat ik doe. Ik wil succesvol zijn en winnen, dat is het belangrijkste.” Wachè schuwt niet om een aantal mensen bij naam te noemen. “Voorheen hadden we Peter Prodromou en Mark Ellis. Enig verloop zit in de aard van het team en degenen die vertrokken waren leiders op hun vakgebied. Maar het is een natuurlijk aspect van elke organisatie. Adrian was zeker een belangrijke figuur in de organisatie, maar op een gegeven moment geven we jongere en slimmere mensen de kans om deze uitdaging aan te gaan, zoals mij is overkomen. Sommige mensen zoals Enrico Balbo, Ben Waterhouse, Craig Skinner en Paul Monaghan zijn goed voor de mensen en voor het team. Wat Adrian en Christian als team hebben ontwikkeld, is nog steeds een raceteam. We hebben nog steeds die speciale ‘racementaliteit’ en we nemen risico's. Red Bull heeft als moederbedrijf een groot vertrouwen in het systeem en oefent nooit negatieve druk op ons uit” aldus Pierre Wachè en hij sluit af met een opmerking die veel loyaliteit uitstraalt: “We winnen samen en we verliezen samen. Ik denk dat dit iets is dat je nergens anders kunt vinden."



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS