Formule 1

Waarom ontsnapte Max Verstappen aan een straf voor zijn botsing met Lewis Hamilton?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 juli 2024 07:03

Max Verstappen kreeg geen straf voor zijn inhaalpoging op Lewis Hamilton in bocht 1. De stewards hebben uitgelegd waarom.

Max Verstappen F1


Verstappen lanceerde een ambitieuze inhaalactie op Lewis Hamilton in de slotfase van de race op de Hungaroring, wat resulteerde in contact tussen de twee toen Verstappens linkerachterband over Hamiltons rechtervoorband ging en de Red Bull in de lucht wierp.

“De stewards luisterden naar de coureur van auto 1 (Max Verstappen), de coureur van auto 44 (Lewis Hamilton) en teamvertegenwoordigers en bekeken de gegevens van het positioneringssysteem, video, timing, telemetrie en videobeelden uit de auto”, zeiden de stewards na afloop.

"Bij het naderen van bocht 1 haalde zowel Hamilton als Verstappen auto 23 (Alex Albon) in. Hamilton keerde terug naar de racelijn voor de remzone en begon bocht 1 in te draaien. Verstappen naderde de bocht sneller dan in eerdere ronden (dankzij DRS) en remde op hetzelfde punt als eerder. Verstappen beweerde dat Hamilton van richting veranderde tijdens het remmen. Hamilton verklaarde dat hij gewoon zijn normale racelijn volgde (wat werd bevestigd door onderzoek van video- en telemetriebewijs van eerdere ronden).”

"Het was duidelijk dat Verstappen beide voorwielen blokkeerde bij het naderen van bocht 1 voordat er een impact plaatsvond, maar hij miste de normale racelijn voor een typische inhaalmanoeuvre. Hamilton verklaarde dat dit een race-incident was, terwijl Verstappen aanvoerde dat dit een geval was van van richting veranderen tijdens het remmen. De Stewards beschouwen dit niet als een typisch geval van 'van richting veranderen onder het remmen', hoewel we van mening zijn dat Hamilton meer had kunnen doen om de botsing te voorkomen. Daarom stellen we vast dat geen enkele coureur hoofdschuldig was en besluiten we geen verdere actie te ondernemen."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS