Formule 1

Werk-aan-de-winkel voor Max Verstappen in Spa, eist alle commotie van eerder dit seizoen dan toch zijn tol?

Uitgegeven door Peter Vader • 23 juli 2024 10:37

Werk-aan-de-winkel voor Max Verstappen. Of eigenlijk meer voor Red Bull. De drievoudig Nederlands F1-wereldkampioen heeft van de laatste drie verreden Grands Prix er niet één gewonnen. Nou is een Grand Prix winnen ook niet zo vanzelfsprekend, maar bij Max Verstappen was het dat tot voor kort wèl. Het is lang geleden dat we eenzelfde reeks van niet-overwinningen bij de Nederlander zagen. Daarvoor moeten we teruggaan naar 2021, toen hij de elkaar opvolgende Grands Prix van Brazilië, Qatar en Saoedi-Arabië niet won. Afgelopen zondag zagen we de mopperende, oude vechtersbaas in Max terugkeren. Want het lukte hem niet om de RB20 op P1 te krijgen. En hij had ook weer een onzachte ontmoeting met zijn oude rivaal Lewis Hamilton, wat de nodige reacties opleverde.

Max Verstappen F1 Red Bull RB20 instappen

De nieuwe maatstaf
Het is nog geen zorgwekkende statistiek, zowel op de korte termijn als vanuit een toekomstperspectief, maar Red Bull lijkt veel van de zekerheden te hebben verloren die het van 2022 tot en met vandaag tot een vrijwel onverslaanbare oorlogsmachine maakten. Het is duidelijk te vroeg om van een crisis te spreken, gezien de voorsprong van 76 punten van Max Verstappen op Lando Norris. Maar het is overduidelijk dat hij tegenstand, veel tegenstand, heeft te verduren van McLaren. Hun MCL-38 is de nieuwe maatstaf voor de prestaties, niet de Red RB20! Bovendien zijn beide McLaren-coureurs vooraan het veld te vinden, iets wat je niet kunt zeggen van de twee Red Bull teamgenoten. Sergio Perez is vooraan nooit ergens te bekennen en dat is ook al maandenlang een gespreksonderwerp.

Perez zelfs sneller?
Toch deed Perez in Hongarije weer van zich spreken door sneller te zijn dan Max Verstappen. Ja, je leest het goed. Red Bull besloot op de Hungaroring nog een belangrijk pakket met updates te introduceren op de nummer 1-auto, terwijl Perez het hele weekend met de oude configuratie reed. Die updates leverden niet het gewenste resultaat op, en dus was de Mexicaan qua gemiddelde racetempo zelfs sneller dan Verstappen. Ook niet fijn!

Eist de commotie zijn tol?
Als we de slechte strategie in Hongarije van de kant van de muur er nog even aan toevoegen, die leidde tot de woede-uitbarsting van de Nederlander, dan wordt het komend weekend in Spa-Francorchamps hoog tijd om te laten zien dat Red Bull het allemaal nog kan. Het circuit ligt Verstappen van oudsher goed, hoewel hij er vooral in zijn F1-beginjaren niet altijd het geluk aan zijde had. De verwachtingen zijn bovendien dat we ook in België een McLaren vooraan zien rijden. De lange hogesnelheidsbochten van het circuit van Spa-Francorchamps zouden theoretisch de kwaliteiten van de MCL-38 moeten versterken. Het wordt dus spannend, want ook Ferrari ligt nog steeds op de loer. De situatie bij Red Bull doet je afvragen of alle commotie rondom teambaas Christian Horner van eerder dit seizoen, bij Red Bull toch zijn tol heeft geëist. Jos verstappen had er openlijk voor gewaarschuwd, we gaan het allemaal niet herhalen, maar gaat hij gelijk krijgen? We gaan ervaren wat het in Spa wordt!

Verstappen contra Norris-Piastri, waar is Perez
Verstappen contra Norris-Piastri, waar is Perez?



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS