Formule 1

Dr. Helmut Marko benoemt redenen voor vertrek Adrian Newey: 'Die dingen hebben zeker niet geholpen'

Uitgegeven door Frank Korsel • 11 oktober 2024 17:00

Het Formule 1-team van Red Bull Racing leek de voorbije drie jaar schier onklopbaar. Maar in 2024 is er toch wat zand in de motor gekomen. Er ontstond de nodige onenigheid achter de schermen bij de Oostenrijkse renstal en zodoende vertrokken er veel steunpilaren. Één van de belangrijkste namen die Red Bull is ontvlogen, is Adrian Newey. De voormalig hoofd-ontwerper besloot zijn heil elders te zoeken en strijkt vanaf volgend jaar neer bij Aston Martin. In gesprek met ORF onthult Helmut Marko, de teamadviseur van Red Bull Racing, een van de voornaamste redenen voor het baanbrekende vertrek van Newey.



Volgens Marko hangt het toenemen van het rumoer op de burelen van Red Bull Racing nauw samen met het overlijden van voormalig Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz in 2022. “Het overlijden van Dietrich heeft voor een bepaalde verandering gezorgd in het team. Hij was in feite de enige leider, nam snel beslissingen, had veel inzicht, was charismatisch en durfde risico’s te nemen met het team.”

Het Red Bull-kopstuk vervolgt: “Het hele team, en alles daaromheen, moest na zijn overlijden anders ingericht worden. Je kan niet zomaar een ander individu vinden om zijn schoenen te vullen, en zijn functie kan niet vervangen worden door een persoon. Dat zorgde voor verandering. Dat is denk ik één van de voornaamste redenen waarom Newey op zoek ging naar een andere uitdaging”, concludeert Marko.

Maar, zo stelt de 81-jarige Oostenrijker, het heengaan van Mateschitz was niet de enige reden voor het vertrek van Newey, en de verdere leegloop bij Red Bull Racing. Volgens hem speelde de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan het adres van Christian Horner ook een wezenlijke rol. “Het ding met Horner heeft zeker niet geholpen, laten we het zo stellen. Maar nu is het zaak dat we ons focussen op het winnen van dit kampioenschap en dat we een goede auto bouwen voor de toekomst.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS