Karting • GK4 Kartseries

Girlpower! Maerle Taylor gaat aan de leiding in Frans kampioenschap KA 100 en scoort knap podium in Mariembourg

Uitgegeven door Frank Korsel • 17 juli 2024 04:31

KORTENBERG - Maerle Taylor is een naam in de kartwereld waar we nog veel van gaan horen. De pas veertienjarige snelle jongedame heeft in haar korte loopbaan al in flink wat klasses gereden en liet daar de jongens vaak achter zich. De in Kortenberg (België) woonachtige pilote van Eurokarting maakt dit jaar furore in de kartsport en dan in de KA100 categorie. In deze klasse is de jonge belofte ook al erg succesvol in het Frans kampioenschap, waarin ze met twee overwinningen aan de leiding gaat!

Maerle Taylor met ouders en mechanieker Team Eurokarting

Maerle's avontuur in de karting begon op negenjarige leeftijd tijdens een zomerkamp in een indoor kartcentrum: "Dat was met negenendertig jongens en één meisje. Voor mij was dat eerst wel van, ja, er is geen enkel meisje, maar ik vond het eigenlijk wel erg leuk. Ik wilde er eigenlijk meteen van proeven", herinnert ze zich. Al snel werd haar talent opgemerkt door Barbier Racing Performance, waar ze na een tweede plaats in een uitdaging exclusief werd uitgenodigd om zich bij het team te voegen.

Sinds Maerle begon met karten heeft ze wel al mooie resultaten behaald. In 2021 maakte ze haar debuutseizoen met overwinningen in het BSR Letse Kampioenschap en het Elektrisch kartkampioenschap op het circuit van Venray, en een tweede plaats in de GK4 Honda Cadet op Spa-Francorchamps. "Ik reed voor de eerste keer in een echte wedstrijdkart toen ik tien jaar was. Dat was wel spannend, want dat was ook hier in Mariembourg, maar daarvoor had ik pas een keer gereden in Genk. Het was dus echt spannend voor mij”, lacht ze.

Vorig jaar nam de pijlsnelle dame deel aan de IAME Series France in de KA100 categorie en behaalde indrukwekkende resultaten, waaronder een derde plaats tijdens de finale ronde op het Franse circuit van Mirecourt. Daarnaast veroverde ze de titel van het Lady Champion in de volledige vrouwencompetitie in Neuilly-Sous-Clermont, zelfs al was ze aanzienlijk jonger dan de meeste andere meiden: "Het was echt heel mooi om het Lady Championship te winnen. Het was een zware competitie, maar ik heb mijn best gedaan en ben blij met het resultaat", zegt ze trots.

Dit jaar heeft Maerle al meerdere overwinningen behaald in de IAME KA100 Series France, waaronder eerste plaatsen in Lyon en Laval.

Maerle Taylor van pole positie in KA 100

Ook was ze vorige week in Mariembourg goed voor een podium tijdens Maerle's eerste deelname in de KA100 categorie in de GK4. Ze kwalificeerde zich als derde en eindigde als tweede in de eerste race. Daarna won Maerle zeer sterk Race 2. In de spannende finale eindigde ze als tweede, dit betekende dat ze de bokaal voor de tweede positie in ontvangst mocht nemen: "De eerste race moest ik derde starten. Dus ik kon direct met de leiders mee. Het was geen hele zware race, dus heb ik wel redelijk rustig op tweede plaats kunnen rijden", legt Maerle in het Parc Fermé van het Zuid-Belgische circuit uit. Over de finale zegt ze: "Ik was wel blij, maar ook teleurgesteld omdat ik wel vond dat ik P1 kon doen. Maar goed, dat is voor de volgende keer. Toch is het mooi om zoveel jongens achter me te houden. Dat vinden ze zeker niet leuk dat ik ze bijna allemaal heb verslagen", zegt ze lachend.

Voor de rest van het seizoen staat er een hele verscheidenheid aan races op het programma, waaronder de IAME Benelux in de Junior-klasse, IAME France in de KA100, de IAME Eurocup in Le Mans en verdere deelname aan het GK4-kampioenschap, eveneens in de KA100.
Maerle bedankt haar ouders, grootouders, mechanieker, sponsoren en het Eurokarting team voor hun voortdurende steun.

Maerle Taylor wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door DG Parts, Facom Belgium, FleetComplete Benelux en DQN Du Quesne. Wel zoekt Maerle nog support om hogerop te komen in de karting en om later door te groeien in de autosport.