Formule 1

Helmut Marko over de belangstelling van Toto Wolff voor Max Verstappen en de wijze waarop Max overal op reageert

Uitgegeven door Peter Vader • 4 augustus 2024 18:30

Nu de zomerstop van kracht is in de Formule 1 neemt iedereen even de tijd om wat rust te nemen en om zaken te evalueren. Zo ook Red Bull-adviseur Helmut Marko, die nog even terugkwam op de contractuele situatie van Max Verstappen. Zoals bekend heeft Mercedes grote belangstelling voor de Nederlander, iets dat ook zijn ‘ontdekker’ Helmut Marko natuurlijk niet ontgaat. "Max heeft een contract tot eind 2028. Zoals bij elk contract van een Formule 1-coureur zijn er clausules. Maar bovenal is het doel om in de toekomst samen met Max zoveel mogelijk successen te vieren. Daarom moet het hele team ervoor zorgen dat er geen veranderingen op tafel liggen”, aldus de Oostenrijker, die vervolgens reageerde op Toto Wolff’s charmeoffensief: “Dat is volkomen normaal. Max is een garantie voor succes, hij is de coureur die het verschil maakt. Dit seizoen zou hij races hebben gewonnen met een Ferrari, een Mercedes of met een McLaren. Als we hem nog niet onder contract hadden, zouden we proberen hem ook te contracteren."

Max Verstappen en Helmut Marko F1 Red BullMax Verstappen en Helmut Marko

Suprematie vertoont scheuren
Na in 2022 en vooral in 2023 wijd en zijd te hebben gedomineerd, durfde niemand in 2024 een derde seizoen van absolute suprematie voor Red Bull in twijfel te trekken, maar pakt dit jaar toch een beetje anders uit. Die suprematie vertoont scheuren, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben in geval ze niet adequaat worden opgelost. De eerste scheur was het schandaal rondom Christian Horner, dat in februari en maart breed uitgemeten werd op alle voorpagina’s. Een soap om van te smullen. Zelfs zijn ontslag hing n de lucht, maar op dit moment lijkt er vrede te zijn over dit onderwerp, hoewel we nog steeds de feiten niet weten.

Sleutelfiguren vertrokken
Dan waren er beleidsbepalende mensen die ineens afscheid namen van Red Bull in Milton Keynes. Sceptici beweren maar al te graag dat Horner-gate hiervan de oorzaak is, maar als je enige afstand neemt dan hing het in de lucht en kun je het als normaal personeelsverloop beschouwen. Adrian Newey nam na twintig jaar afscheid en gaat zijn heil elders zoeken, na Red Bull vele wereldkampioenschappen te hebben bezorgd. En ook Jonathan Wheatley gaat na achttien seizoen aan een nieuwe klus beginnen bij Audi.

Max_Verstappen_en_Helmut_Marko F1 Red Bull Foto 2Max Verstappen en Helmut Marko

Veel onderlinge spanning
Technisch gezien verloor Red Bull met zijn nieuwe RB20 de opgebouwde voorsprong ten opzichte van de concurrentie. Een natuurlijke beweging, want niemand in de Formule 1 loopt te slapen. Iedereen vecht om de snelste te zijn, dus een ogenschijnlijk onaantastbare dominantie is niet zo zeker als het soms lijkt. Dit alles had natuurlijk zijn impact op Max Verstappen, die in het schaakspel rondom Christian Horner de kant koos van zijn Oostenrijkse ‘ontdekker’. Behalve Horner kwam ook Marko dicht bij het moment dat hij maar moest vertrekken. Het typeert de spanningen.

Verenigd team
Max Verstappen heeft in interviews nooit een bepaald ongemak verborgen gehouden bij het omgaan met wat er de afgelopen maanden is gebeurd. Hij stelde regelmatig heel duidelijk dat hij bij Red Bull wil blijven zolang de positie van Helmut Marko behouden blijft. Het deed Marko hierop reageren door te vertellen hoe Max Verstappen met de huidige situatie omgaat: “Met rust. Wanneer het nodig is, trekt hij zich terug in zijn camper en leeft in zijn eigen wereld. Maar hij begreep ook dat het team verenigd moet blijven als het succesvol wil blijven, en dat zegt hij duidelijk."



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS