Formule 1

Max Verstappen: "Op Spa zou het normaal gesproken juist beter moeten gaan"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 augustus 2016 02:12

HOCKENHEIM - Max Verstappen heeft de Grand Prix van Duitsland afgesloten op een verdienstelijke derde positie. De Nederlander finishte achter de ongenaakbare Hamilton en teamgenoot Ricciardo op P3 en scoorde daarmee zijn vierde podiumplaats in zijn Formule 1-carrière. Verstappen was tijdens de race in de slag met Nico Rosberg. De Duitser kreeg vijf seconden straf aan zijn broek na een iets te enthousiaste inhaalactie op Verstappen en eindigde hierdoor op P4.


“Het was een goede race", vertelde Max Verstappen na de race. Op het podium werd hij luid toegejuicht door duizenden Nederlandse fans. "Ik had een goede start, waarbij ik van de vierde naar de tweede plaats ging, daar was ik erg blij mee. Daarna was onze snelheid goed: Hamilton reed niet van me weg. Ik genoot ervan. Vervolgens kozen we ervoor om de strategieën tussen mij en Ricciardo op te splitsen, dus liet ik hem voorbij. We werkten goed samen als team en kregen de pitstops goed voor elkaar. Om allebei op het podium te staan en meer punten te scoren dan Ferrari was het hoofddoel en dat is wat we gedaan hebben. Ik ben blij om weer op het podium te staan en het zal een warm welkom worden bij thuiskomst in Nederland”, aldus Verstappen.

Toen Max na zijn tweede stop werd ingehaald door Nico Rosberg, moest de Red Bull Racing-coureur van de baan om de Mercedes te ontwijken. “Rosberg kwam van ver en remde erg laat. Ik dacht even dat hij me zou gaan raken, dus ik gaf hem ruimte. Maar hij stuurde niet in en ging rechtdoor. Ik moest dus van de baan af om een crash met hem te voorkomen.” Gevraagd naar de vele Nederlandse fans in Duitsland en de volgende race in België, zegt Max: “Voor mijn gevoel waren er hier meer Nederlandse dan Duitse vlaggen, erg mooi om te zien. De volgende race, op Spa-Francorchamps, is geweldig om te rijden en hopelijk komt onze auto daar goed voor de dag. Op Hockenheim hadden we niet verwacht zo competitief te zijn en op Spa zou het normaal gesproken juist beter moeten gaan.”

Talloze Nederlandse vlaggen zijn er te zien op het circuit van Hockenheim, waar de Grand Prix van Duitsland onder droge omstandigheden van start gaat. De duizenden Nederlandse fans zagen Nico Rosberg slecht wegkomen en terugvallen tot de vierde plek. Max Verstappen daarentegen kende een uitstekende start, hij ging buitenom bij teamgenoot Ricciardo in de eerste bocht en lag daardoor tweede. Palmer toucheerde Massa bij de hairpin, maar beiden konden hun weg vervolgen. De rest van het veld kwam zonder brokken door de eerste ronde heen. Rosberg drong vervolgens aan bij Ricciardo maar wist niet aan de Australiër voorbij te komen.

In ronde negen zei Max over de boordradio: “Ik begin problemen te krijgen met mijn achterbanden.” Hij wist nog enkele ronden door te rijden alvorens hij in ronde twaalf de pits opzocht om nieuwe superzachte banden te halen. Een razendsnelle stop van slechts 2.2 seconde bracht hem terug op P7. Teamgenoot Ricciardo wisselde een rondje later naar de zachte banden, net als Lewis Hamilton, waarmee ze voor een andere strategie kozen dan Verstappen en Rosberg. Toen alle coureurs hun pitstop hadden gemaakt, lag Max weer op de tweede positie. In ronde negentien kreeg Max te horen van zijn team dat Hamilton dezelfde rondetijden reed als hij. Max reed dan op zo’n zeven seconden van leider Hamilton en lag de hele tijd rond de anderhalf seconde voor op Ricciardo.

In ronde 21 gaf Max aan zich niet erg op zijn gemakt te voelen op de superzachte banden die op zijn auto waren gemonteerd: “Dit is zeker niet de raceband”, liet de Nederlander over de boordradio horen. Max wist het tempo echter vast te houden en in ronde 29 kwam Max binnen om te wisselen naar de zachte banden. Bij het uitkomen van de pits zat Nico Rosberg vol op de staart van de Nederlander. Met een gewaagde inhaalactie wist hij de Nederlander in te halen, hierbij duwde hij Max echter buiten de baan. Het incident werd vervolgens onderzocht door de racecommissarissen, die de Duitser vijf seconden straf gaven die hij bij zijn eerstvolgende pitstop in moest lossen. Nico Rosberg was daarna flink aan het stampen om het gat met Verstappen groter dan vijf seconden te krijgen. Ricardo, die op de snellere superzachte banden onderweg was, drong vervolgens aan bij Verstappen en ging hem voorbij in de veertigste ronde. Max kon het tempo nog aardig volgen maar klaagde over onderstuur.

In ronde 45 kwam Rosberg binnen voor een bandenwissel en loste hiermee meteen zijn straf van vijf seconden in. Een rondje later kwam Max binnen voor zijn laatste stop. Hij wisselde naar de superzachte banden en kwam vlak achter Ricciardo en ruim voor Rosberg op de derde positie de baan op.

In het slot van de race bleef de volgorde ongewijzigd. De dominante Lewis Hamilton scoorde zijn vijfde overwinning met Ricciardo op P2. Verstappen pakte met een derde plaats zijn vierde podium in zijn Formule 1-carrière. Het dubbele podium is een uitstekend resultaat voor het team van Red Bull Racing, dat nu Ferrari is voorbijgestreefd in het constructeurskampioenschap. Nico Rosberg wist ondanks zijn straf op de vierde plek voor de beide Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen te finishen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS