Karting • GK4 Kartseries

Justus Sterk bewijst klasse na knap podium in KA100-klasse GK4 Mariembourg: “Erg blij mee”

Uitgegeven door Frank Korsel • 14 juli 2024 20:39

De veertienjarige Justus Sterk uit Dronten heeft laten zien dat hij een kracht is om rekening mee te houden in de kartwereld, ‘a force to be reckoned with’, zoals men dat zo mooi zegt in het Engels. Tijdens de derde ronde van het GK4-kampioenschap in Mariembourg wist hij zich in de nieuwe KA100-klasse naar een verdienstelijke derde plaats te rijden en daar was de jonge inwoner van Dronten buitengewoon tevreden mee.

Justus Sterk

De rijder van PdB Racing had een gemengde start aan het weekend: "De kwalificatie ging niet zo heel goed”, begint het veertienjarige talent zijn relaas. “Ik was als negende gekwalificeerd. De bandenspanning was niet helemaal goed en we hadden vijf minuten om op te warmen", blikte Justus terug op het weekend.” Ondanks deze tegenslag liet hij zien dat hij in de race het verschil kan maken: "In de eerste race ben ik van P9 naar de vierde plek gereden, dus dat was best wel goed, best wel soepel", zei hij tevreden.

Justus begon de tweede race vanaf P3 dankzij een straf voor een andere coureur. Deze race ging volgens Justus ook goed: "Ik verloor één plekje bij de start, maar daarna ging het wel weer lekker. Ik heb een mooie inhaalactie geplaatst in de tweede bocht, hard remmen en toen kon ik hem er mooi naast zetten."

Met deze sterke prestaties startte Justus de finale vanaf de derde positie. Hij profiteerde van de zenuwen van zijn concurrenten en wist zich met zijn Falcon-kart meteen naar de eerste plaats te rijden in de eerste ronde. "Ik hoorde van de andere jongens dat ze het best spannend vonden, maar daar had ik gelukkig geen last van. Na de eerste ronde lag ik al eerste. Zij waren eigenlijk net iets sneller door de bandenspanning en kwamen eerder op de top", legt hij uit. Uiteindelijk eindigde Justus de finale opnieuw op een knappe derde plaats. "Ik was wel blij. Er zat wel meer in, maar dat is dan voor de volgende keer. Voor nu ben ik eigenlijk wel tevreden. Ik weet niet of ik dit na vrijdag wel had verwacht. Maar als coureur hoop je natuurlijk altijd op meer”, gaat hij lachend verder.

Justus Sterk

Justus begon zijn kartcarrière al op jonge leeftijd. "De eerste keer dat ik kartte was ik vijf en een half, dat was toen op Lelystad met mijn eerste eigen kart", weet hij zich te herinneren. Sindsdien heeft hij veel geleerd en ervaring opgedaan, onder andere door te rijden in de sneeuw: "Op Lelystad eerst sneeuw schuiven en dan rijden. Zo heb ik het een beetje geleerd", vertelt hij over één van zijn eerste herinneringen uit de kartsport. Via de 4-takt NK's van Chrono, waar hij ook voorin meedraaide, stroomde hij door naar de 2-takt.

Toch beperken zijn ambities zich niet enkel tot de kartsport. Hij droomt ervan om ooit in de Porsche Supercup te rijden. "Ik vind het mooie auto's, vet geluid en het veld is altijd erg competitief", zegt Justus enthousiast.

Naast de GK4 rijdt Justus ook in de BNL. Hij is dankbaar voor de steun van zijn team PdB Racing, familie de Bruijn (Nick, Peter en Gerda de Bruijn), de crew van PdB, zijn ouders en zijn sponsoren, zonder wie deze prestaties niet mogelijk zouden zijn. Justus benadrukt het belang van deze steun en hoopt in de toekomst nog meer successen te behalen. Met zijn vastberadenheid en talent lijkt het zeker dat we nog veel van deze jonge coureur gaan horen.

Justus Sterk wordt ondersteund door:

Schmit - Zonwering
Belisol
StoreVan - bedrijfswageninrichtingen
Powerkraut
Klaas Vis - Assurantiekantoor
Dekkerautogroep
Opa en Oma's

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS